career in safety & environmental health

Go down

career in safety & environmental health

Post  Firdaus Envoch on Sat Jun 19, 2010 8:31 pm

salam..

sebenarnya sy agak risau sikit pasal kerja dlm bidang HSE ni..bukan takut ape, cuma takut kurangnya exposure kpd bidang ni..kt dalam kuliah, boleh dikatakan agak kurang lecture berkaitan dengan skop kerja bhgn safety..banyak kepada basic sains+health+envi..bila dah habis study, expectation orang pada fresh graduate ni tggi especially otai2 HSE ni..ape plak la kate otai2 nanti kalau para graduan ni x leh buat keja..blh tlg bg nasihat/tips/ape2 je la yg boleh membantu utk preparation msa bekerja nnt..sy baru abes praktikal kt MPAJ utk environmental health..insyaAllah tahun depan praktikal utk occ.health plak kot..kalau ada pendapat,sila2 la bantu org baru ni ye..tq Very Happy

Firdaus Envoch

Posts : 4
Join date : 2010-06-16

Back to top Go down

Re: career in safety & environmental health

Post  wonpower on Mon Jun 21, 2010 9:02 am

masalah ni kalau kita tengok memang biasa berlaku bagi orang orang yang baru nak menceburkan diri dalam bidang kerja, bukan saja dalam bidang EHS tapi boleh kata bidang apa apa pun lah... biasanya time praktikal perlu digunakan untuk menimba sebanyak ilmu yang boleh...
dan biasanya bila start nak cari kerja nanti, memang agak payah sebab tak de pengalaman. Tapi pasti ada syarikat yang nak ambik orang baru dan masa tu lah kita kena buktikan waktu interview tu bahawa kita ni 'willing to learn', 'willing to do everything' untuk belajar dan buktikan kita seorang yang konfiden untuk diambil bekerja.....kalau nak kompare dengan orang yang dah ada pengalaman memang payah sikit laa.. tapi harus di ingat.. semua orang bermula dari fresh kan...
insyaallah kalau ada rezeki.. sure dapat punya...

wonpower

Posts : 11
Join date : 2010-06-10

Back to top Go down

Re: career in safety & environmental health

Post  Firdaus Envoch on Tue Jun 22, 2010 2:07 am

ye2..sy stuju tu..hopefully yg baru2 nanti boleh la menimba pengalaman nnt..berkenaan dengan bidang kerje HSE ni, dari apa yg diberitahu, ianya boleh dikategorikan kepada 3:

1. Occupational HSE
2. Technical / Risk & Reliability Engineering
3. Environmental Science

Untuk setiap bidang kerja tu pula, ada 5 jenis thread practitioner, iaitu:

1. Enforcement – kerje dgn DOSH, DOE, etc.
2. Regulatory Representative – SHO, RPO, IH, OHD, etc.
3. Company Organization Chart – HSE Manager, HSE Engineer, HSE Executive, etc.
4. Consultancy – Trainer, HSEMS and HSE Documentation Developer, HSE Studies, etc.
5. Education – Lecturer, Researcher, Scientist, etc.

Contoh 1: Occupational HSE

- Enforcement : DOSH Officer.
- Regulatory Representative : SHO.
- Company Organization Chart : Corporate HSE Manager
- Consultancy : Scaffolding Trainer
- Education : Lecturer subject HSE

Contoh 2: Technical / Risk & Reliability Engineering

- Enforcement : DOSH Officer (Major Hazard).
- Regulatory Representative : CIMAH Competent Person.
- Company Organization Chart : Technical Safety Advisor
- Consultancy : HAZOP Chairman & Scribe
- Education : Lecturer subject Process Safety

Contoh 3: Environmental Science

- Enforcement : DOE Officer.
- Regulatory Representative : DOE Registered Subject Specialist – Soil and Geology.
- Company Organization Chart : Environmental Technician
- Consultancy : Environmental Baseline Study Consultant
- Education : Lecturer subject Environmental Science.

haa..ni semua pandangan senior2 yg berpengalaman..tp tu la..sy pun pening gak mana 1 arah yg sy nk tuju ni sbb ada bidang yg sy x paham ttg skop kerjanya..kene ada guide yg baik..sy lebih berminat ke arah occ.health la..hehe.. Very Happy

Firdaus Envoch

Posts : 4
Join date : 2010-06-16

Back to top Go down

Re: career in safety & environmental health

Post  osh.partner on Tue Jun 22, 2010 3:52 pm

wonpower wrote:masalah ni kalau kita tengok memang biasa berlaku bagi orang orang yang baru nak menceburkan diri dalam bidang kerja, bukan saja dalam bidang EHS tapi boleh kata bidang apa apa pun lah... biasanya time praktikal perlu digunakan untuk menimba sebanyak ilmu yang boleh...
dan biasanya bila start nak cari kerja nanti, memang agak payah sebab tak de pengalaman. Tapi pasti ada syarikat yang nak ambik orang baru dan masa tu lah kita kena buktikan waktu interview tu bahawa kita ni 'willing to learn', 'willing to do everything' untuk belajar dan buktikan kita seorang yang konfiden untuk diambil bekerja.....kalau nak kompare dengan orang yang dah ada pengalaman memang payah sikit laa.. tapi harus di ingat.. semua orang bermula dari fresh kan...
insyaallah kalau ada rezeki.. sure dapat punya...

Setuju tu. Nak tambah sikit. SHO juga kena ada PASSION dan PATIENT.
avatar
osh.partner
Moderator

Posts : 5
Join date : 2010-06-14

Back to top Go down

Re: career in safety & environmental health

Post  Firdaus Envoch on Wed Jun 23, 2010 9:33 pm

tq atas nasihat yg diberikan.. Very Happy

Firdaus Envoch

Posts : 4
Join date : 2010-06-16

Back to top Go down

Re: career in safety & environmental health

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum